subota, svibnja 30, 2009

Izvještaj s terenske nastave - Vrbnik


Važan dio naše terenske nastave bio je grad Vrbnik na otoku Krku. Vrbnik se prvi put spominje 1100. godine, a 1388. godine dobiva statut pisan glagoljicom. To tipično frankopansko naselje po svojemu je tlocrtu slično ostalima koja su podizali krčki knezovi u Hrvatskom primorju. U svojemu današnjem obrisu gradić je zadržao značajke srednjovjekovnoga naselja, nad kojim se izdiže župna crkva sv. Marije, građena u XV. i XVI. st. Vrlo je važan zbog knjižnice obitelji Vitezić, utemeljene 1898. godine, koju smo posjetili. Tamo nas je dočekala gospođa, turistički vodič. U knjižnici s više od 15 000 svezaka nalaze se knjige iz čak 15.stoljeća. Tamo smo vidjeli i zemljovid Kvarnera, te mnogo starih knjiga.

Gospođa nam je pokazala najstarije knjige u knjižnici. Najskupocjeniji su među njima glagoljski rukopisi iz XIV.-XV. st. (najpoznatiji je prvi vrbnički misal iz XV. st.), te nekoliko inkunabula. Sve je bilo uredno posloženo u vitrinama.
Osim knjiga, spisa i rukopisa, tu su se mogli vidjeti i drugi predmeti, poput starog namještaja, novčića, kao i jedan stari pištolj.

Pogledali smo i stari tiskarski stroj. U Vrbniku se nalazila jedna od rijetkih tadašnjih tiskarnica na području Hrvatske.

Nakon toga smo pošli pogledati odjeću kakva se nosila u prošlim stoljećima. Bili su tamo i početnički vezovi, ali i odlične haljine, tunike i narodne nošnje.
Prema komentarima ostalih, saznao sam da je svima ovaj obilazak bio zanimljiv.
Nakon kratke okrjepe krenuli smo put grada Krka.©2008-2009 Robin-ho
Prethodna pričaSadržaj školske bilježniceNova priča uskoro

Nema komentara:

Objavi komentar

Komentirajte koliko želite...